OBLJETNIČKI KONCERT "PRVIH 5 ZA 5"

FOLKLORNI ANSAMBL ETNO SISCIA SISAK

U sportskoj dvorani Brezovica u Sisku skoro tri sata folklornog kulturno-umjetničkog programa kojim je Ansambl proslavio svojih prvih pet godina djelovanja

Folklorni ansambl “Etno Siscia Sisak” osnovan je 25. svibnja 2018. godine.

Gotovo stotinu izvođača ovog Ansambla 16. prosinca 2023. u Sportskoj dvorani Brezovica u Sisku proslavilo je pred brojnom publikom svojih prvih pet godina djelovanja koncertom „Prvih 5 za 5“, pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije. Koncertu su nazočili župan Ivan Celjak, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i civilno društvo SMŽ Robertina Štajdohar, predsjednica Zajednice kulturno umjetničkih udruga SMŽ Ivanka Roksandić i ravnatelj Kulturno-povijesnog centra SMŽ Ivica Valent te brojni drugi uzvanici ispred udruga i institucija.

U skoro trosatnom programu prikazan je presjek rada ovog Ansambla koji je u relativno kratkom periodu prepoznat i valoriziran kako na županijskoj tako i nacionalnoj razini.

Publika u dvorani mogla je između ostalog uživati i u nekim vrhunskim izvedbama tamburaša i plesača kojima su u minulim godinama predstavljali našu županiju na nacionalnim susretima. Tamburaši su šest godina za redom donosili plakete srebrnog i zlatnog sjaja u Sisak , a na nacionalnim susretima koreografiranog folklora tri puta našu je županiju predstavljao upravo ovaj Ansambl. U bogatom i raznovrsnom programu podijeljenom u tematske cjeline prikazano je svo bogatstvo i raznolikost folklorne baštine naše zemlje, a premijerno je izvedena i koreografija „Kordunaške uspomene“ (koreografija: Ivica Ivanković, prof. /glazbena obrada: Branko Ivanković).

A ono najvrijednije što ovaj Ansambl ima i u što se publika mogla uvjeriti je brojno članstvo i raznovrsnost sekcija u kojima se predano radi na očuvanju naše tradicijske kulture. Upravo je to i naglasio predsjednik Hrvoje Grabić u svom obraćanju. U ime Ansambla dodijelio je zahvalnice Sisačko-moslavačkoj županiji, pojedincima, institucijama i udrugama za potporu i doprinos u radu i ostvarivanju ciljeva Ansambla.

Siščani su ovim koncertom konačno dobili uvid u obujam i širinu kulturno-umjetničkog aspekta djelovanja ovog Ansambla, no nije zaboravljena ni društvena odgovornost. Udruga OSIT „Anđeoska srčeka“ Letovanić u predvorju dvorane postavila je humanitarnu izložbu radova svojih članova.

Prvih pet, sudeći po reakcijama, stvarno je bio za pet!

Spomenimo na kraju sekcije i ljude koji su pripremili i postavili ovaj opsežan program na scenu:

Umjetnički voditelj: Hrvoje Grabić

Folklorna A sekcija - voditelj: Hrvoje Grabić

Folklorna B sekcija - voditeljica: Lorena Prpić

Tamburaška sekcija - voditelj: Davor Bakarić

Vokalna sekcija - voditelj: Matej Ralašić

Dječja folklorna sekcija - voditeljica: Ivana Grabrovec

Dječja tamburaška sekcija - Valentino Rebić

Garderobijerka: Jelena Kostrić

Slavonija


Kordun


Tagovi:

Podijeli ovu stranicu

VRH